SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 3). Prima aterizare pe mare
10-04-2016 00:52
Vineri seara am avut parte de o noua lansare SpaceX de la Cape Canaveral. Compania americana era la al treilea zbor pe anul in curs dupa lansarea satelitiilor Jason 3 in luna ianuarie si a lui SES 9 in martie. Ambele lansari reusite, insa recuperarea treptei intai a esuat.

Cu mentiunea ca ambele incercari fusesera pe mare, dupa ce in luna decembrie 2015, SpaceX reusise, pentru prima data intr-un zbor oficial, in lansarea simultana a 11 sateliti Orbcomm, aterizarea la sol (la Cape Canaveral).
In ianuarie unul dintre picioarele rachetei a cedat la aterizare si intreg ansamblul a explodat. In martie treapta intai a venit cu viteza prea mare si mult prea intr-o parte fata de barja, astfel ca a explodat la aterizare.

Totusi americanii nu au renuntat si au incercat si vineri acelasi lucru, cu toate ca acest scenariu complica zborul, si asa unul critic pentru ca la bord era cargoul Dragon CRS 8 pentru deservirea ISS. El trebuia sa ajunga cu orice pret in spatiu pentru a mentine SpaceX in cursa spatiala, mai ales ca in urma cu un an, precedentul cargou, CRS 7, fusese pierdut la lansare, dupa explozia rachetei Falcon 9.
 
Si a fost o decizie buna a lui Elon Musk, pentru ca bonus la lansarea reusita a lui CRS 8, dupa aproximativ 10 minute am avut si prima recuperare pe mare a treptei intai a lui Falcon.


Sa vedem cum au decurs insa evenimentele. Pe 8 aprilie, la 20:43 GMT, Falcon 9 decola de la Cape Canaveral, adica exact la inceputul ferestrei alocate pentru lansare. Important de amintit acest lucru, pentru ca in configuratia actuala, v1.2, SpaceX comprima combustibilul pentru a incarca mai mult la bordul rachetei, insa din aceasta cauza controlul termic este foarte strict si racheta nu poate sta prea mult timp pe rampa (ne amintim problemele din martie de la lansarea lui SES 9 cand din aceasta cauza, zborul a fost amanat de mai multe ori, pentru a goli si a reincarca rezervoarele).
Revenind, la 10 minute dupa lansare, motorul treptei a doua se opera. 30 de secunde mai tarziu, Dragon se separa in zbor, intrand intr-o traiectorie de transfer catre ISS. La T0 +12 incepea secventa pentru deschiderea panourilor solare, iar inginerii preluau controlul.
La scurt timp au inceput primele manevre cu ajutorul propulsiei de la bord. Dragon va ajunge la ISS astazi, 10 aprilie, urmand sa fie capturat de bratul robotic al statiei in jurul orei 11:00 GMT.
El va ramane atasat acolo timp de o luna, dupa care se va desprinde si o serie de manevre il vor aduce inapoi pe Pamant, urmand sa fie recuperat, cu ajutorul parasutelor, in largul marii.

Vom continua.

Articole mai vechi:
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 1)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160212144100
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 2)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160301131417


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom