29 de sateliti lansati din India
02-04-2019 13:25
A doua lansare indiana a anului a avut loc de la baza spatiala Satish Dhawan Space Center pe 1 aprilie si, la fel ca si precedenta de pe 24 ianuarie, a adus pe rampa, o versiune noua a popularei rachete PSLV.
Diferenta este practic in configuratia de decolare, astfel daca in ianuarie s-au folosit doar 2 boostere (ISRO denumind aceasta varianta DL), acum au fost montate 4 boostere (varianta QL).
Variantele cele mai puternice ale lui PSLV (XL si HP) folosesc cate 6 boostere, in timp ce varianta cea mai mica (CA) nu foloseste deloc boostere.

Aceasta noua lansare vine la doar cateva zile dupa un controversat test anti-satelit efectuat de DRDO (Defence Research and Development Organization), cand tocmai unul din satelitii din ianuarie (Microsat-R) a fost folosit pe post de tinta. Desi mult mai putin nociv decat cele efectuate de alte state inainte (la momentul distrugerii satelitul aflandu-se la sub 300 km altitudine), evenimentul nu a trecut neobservat pe plan international, el starnind multe reactii de dezaprobare.
Inchidem insa aceasta paranteza, pentru ca vom comenta mai pe larg asupra acestui lucru, cu alta ocazie.

29 de sateliti s-au aflat in zborul C45, intins pe durata a trei ore - toti plasati in orbite LEO, insa cu caracteristici diferite.
Prima a fost separarea pasagerului principal, EMISAT pe o traiectorie cu altitudinea de 749 km si inclinatia orbital 98.3 grade. Ulterior treapta a patra a rachetei a manevrat de doua ori, scazandu-si inaltimea orbitala.
A urmat separarea celor 28 de platforme mici (clienti internationali) pe o traiectorie cu altitudinea de aproximativ 504 km si inclinatia 97.4 grade. Tot procesul a durat ceva mai mult de patru minute si jumatate.
Alte doua manevre ale treptei a patra au adus-o pe o traiectorie mai joasa (aproximativ 485 km) acolo unde va fi folosita pentru diverse experimente programate de ISRO.
Spre exemplu, impreuna cu reteaua academica nationala vor fi facute o serie de experimente in conditii de microgravitate.
In colaborare cu Indian Institute of Space Science and technology (IIST) a fost construit si montat la bord echipamentul ARIS (Advanced Retarding Potential Analyzer for Ionospheric Studies), care, asa cum spune si numele, va realiza masuratori ale compozitiei si structurii ionosferei.
Tot la bord a fost montat un sistem de tip AIS (Automatic Identification System) folosit pentru receptia mesajelor transmise de nave, cat si un sistem APRS (Automatic Packet Repeating System) pentru radio-amatori.
 


EMISAT este un satelit construit de ISRO pentru aceeasi Defense Research and Development Organization, pe platforma IMS-2 (Mini Satellite -2). El cantareste 436 kg si vine echipat cu doua panouri solare ce pot genera pana la 800 W. El are instrumente cu care poate masura spectrul electromagnetic, si va fi folosit pentru localizarea si caracterizarea semnalelor electormagnetice provenite de la radare militare.
De remarcat intensificarea activitatilor militare indiene in spatiu, partial si pe fondul recentelor tensiuni din zona.
 

Ceilalti pasageri, sunt 28 de sateliti Cubesat, de diferite marimi (2U, 3U, 6U) provenind din SUA (24), Elvetia (1), Lituania (2) si Spania (1). De altfel PSLV este una din rachetele preferate pentru astfel de misiuni, indienii oferind de multi ani, diversilor operatori internationali, restul capacitatii ramase libere la bordul rachetei lor.
In cazul de fata vorbim despre Planet, Spire Global, Astrocast, NanoAvionics si Aistech.


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom