Sistemul de navigatie european Galileo nefunctional de 4 zile
15-07-2019 13:41
Vineri, agentia de navigatie europeana GSA (European GNSS Agency) a avertizat toti utilizatorii sistemului european Galileo ca serviciul este pentru moment intrerupt si ca, pentru evitarea problemelor, este indicat ca toate dispozitivele care il folosesc sa treaca pe variantele de rezerva: GPS, Glonass sau Beidou.

Nu au fost date mai multe amanunte, indicandu-se doar ca ar fi vorba despre o problema la sistemul de sol, localizata la centrul din Fucino, Italia. Surprinzator avand in vedere ca sistemul are, asa cum este si firesc, solutii de rezerva, care ar trebui sa se activeze automat in astfel de cazuri.
Daca acest lucru este corect, inseamna ca satelitii au ramas in continuare sub control, afectata fiind doar partea de transmisie a semnalului de navigatie.
O parte din sateliti poarta la bord echipament SAR (search-and-rescue), GSA subliniind ca acest serviciu ramane in continuare activ.

La 4 zile de la comunicatul initial sistemul ramane in continuare neoperational, ceea ce inseamna ca problema este mai dificil de remediat decat s-a crezut initial.
Desi sistemul este inca in teste, avand teoretic doar 22 de sateliti functionali (dintr-un total de 26 lansati in decursul anilor, la care se adauga platformele de test GIOVE), EU s-a grabit sa inaugureze oficial faza initiala a serviciului, sperand sa recupereze din decalajul fata de celelalte constelatii globale si sa impulsioneze industria europeana sa il foloseasca.
Din cei 26 de sateliti 4 apartin fazei initiale IOV (in orbit validation), iar 22 fazei FOC (Full Operational Capability), ultima lansare fiind acum un an. Primii fusesera construiti de EADS Astrium (astazi Airbus), ceilalti de OHB-System.
Dintre acestia 4 sateliti sunt inutilizabili: 2 au suferit defectiuni iremediabile la ceasurile atomice, iar alti doi zboara pe o orbita gresita, in urma accidentului rachetei Soyuz din august 2014.

Ramane de vazut cu ce explicatii va reveni Comisia Europeana, insa la nivel de imagine impactul acestui eveniment va cantari foarte greu. Vorbim de un serviciu strategic, cu implicatii economice si, pe viitor militare, majore.


NOTICE ADVISORY TO GALILEO USERS (NAGU) 2019026
DATE GENERATED (UTC): 2019-07-13 20:15

NAGU TYPE: GENERAL
NAGU NUMBER: 2019026
NAGU SUBJECT: SERVICE OUTAGE
NAGU REFERENCED TO: 2019025
START DATE EVENT (UTC): 2019-07-12 01:50
END DATE EVENT (UTC): N/A
SATELLITE AFFECTED: ALL

EVENT DESCRIPTION: UNTIL FURTHER NOTICE, USERS EXPERIENCE A SERVICE OUTAGE. THE SIGNALS ARE NOT TO BE USED.

 
https://www.gsc-europa.eu/system-status/Constellation-Information
https://www.gsa.europa.eu/newsroom/news/update-availability-some-galileo-initial-services


Articole mai vechi despre Galileo


Galileo: plus 4
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161126100024

Sistemul european de navigatie Galileo isi continua dezvoltarea in ritm alert
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160524115607


Credit GSA

jQuery Menu by Apycom