A douazecea lansare ruseasca a anului s-a produs pe 25 noiembrie din Plesetsk. Este vorba despre Kosmos 2542, care a fost plasat intr-o traiectorie 365 km x 855 km x 97.9 grade inclinatie. Racheta folosita a fost una speciala, Soyuz-2-1v Volga, o configuratie care rareori zboara (in special in lansari militare).
Ministerul Apararii de la Moscova nu a dat detalii suplimentare, insa se speculeaza ca ar fi vorba despre o misiune de supraveghere din spatiu, nu doar a unor tinte de la sol ci si a altor sateliti inamici.
La bord este instalata aparatura optica performanta, iar satelitul are cel mai probabil o capacitate de manevrare ridicata pentru a se plasa si a zbura in tandem cu alte platforme asupra carora trebuie sa execute observatii.
SUA si Rusia au dezvoltat ambele aceste tehnologii de rendez-vous in orbita si desi aceste misiuni sunt clandestine, periodic ele sunt aduse in atentia presei. Cele mai recente cazuri de acest fel au fost cele ale lui Kosmos 2519 si Kosmos 2504 in cazul Rusiei, sau al mini navetei X37B in cazul SUA.
Din motive pragmatice (consum energetic pentru manevre, plasamentul tintelor etc) cele mai multe dintre aceste platforme zboara in orbite LEO, insa sunt si exceptii cand ele pot opera in jurul Ecuatorului.
Kosmos 2519, un satelit invaluit in mister
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170627145837
Credit Roskosmos