China pierde un satelit la debutul versiunii 7A a familiei de rachete Chang Zheng
16-03-2020 15:10
A sasea lansare chineza a anului a fost una nereusita: racheta CZ 7A, aflata la debut, a avut probleme tehnice, nereusind sa plaseze pe orbita pasagerul, satelitul Xinjishu Yanzheng 6. Un satelit despre care chinezii au pastrat tacerea, probabil o misiune militara.

Lansarea a avut loc astazi, 16 martie, de la complexul LC201 al bazei spatiale Wenchang Space Launch Center. Complexul a deservit in trecut (iunie 2016 si respectiv aprilie 2017) alte doua lansari ale versiunii simplificate CZ 7.
Baza mai are la dispozitie complexul LC101 pentru lansarile rachetelor CZ 5.

Multe din componentele rachetelor chineze sunt refolosite, in diferite combinatii, pe mai multe clase de lansatoare, de aceea problemele de azi ar putea sa impuna verificari suplimentare si amanari pentru zborurile viitoare. Spre exemplu, suspiciunile de astazi se indreapta spre treapta a treia, impartita cu racheta CZ 3B/G.
Avand in vedere blocajele industriale cauzate pana acum de epidemia din tara, ar fi o alta veste negativa pentru programul spatial chinez, care avea asteptari foarte mari de la anul 2020.

Programul CZ 7 a inceput in anul 2010. Versiunea standard, cu indicativul 7, este o racheta in doua trepte cu lungimea de 53 de m si diametrul de 3.5 m. Cantareste 597 de tone la lansare si este capabila sa plaseze intr-o orbita LEO o incarcatura de pana la 13.5 tone si respectiv intr-o orbita SSO o incarcatura de pana la 5.5 tone.
Prima treapta este compusa din doua motoare YF100, inconjurate de 4 boostere bazate pe acelasi tip de motor, dar cu rezervoare suplimentare de combustibil (RP1+LOX). Treapta a doua este compusa din patru motoare YF115 pe baza aceleiasi combinatii, RP1+LOX.
Trebuie spus ca diverse configuratii (cu sau fara boostere, cu doua sau patru motoare in treapta a doua) pot fi adaptate in functie de scenariul de zbor.



In noua versiune, 7A, a fost adaugata o treapta a treia, cu doua motoare YF75 pe baza de hidrogen lichid si oxigen lichid, tocmai pentru a putea plasa incarcaturi pe orbite mai inalte (spre exemplu in GTO, unde capacitatea anuntata este de pana la 7 tone). Lungimea rachetei a crescut cu 7 m, la 60.1 m.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom