Coreea de Sud porneste spre Luna. Partea 1
31-07-2022 23:34
Cateva zile ne mai despart de data la care Coreea de Sud ar trebui sa lanseze prima sa misiune spatiala dincolo de orbita Pamantului. Firesc, in ordinea evolutiei, prima tinta este satelitul natural, Luna.
Dar sigur nu este ultima: KARI (Agentia Spatiala Sud Coreeana) a anuntat un program spatial ambitios care va incepe cu Luna, va continua cu observatoare stiintifice plasate in spatiul interplanetar si va culmina cu o misiune spre Marte. 


KLEP (Korean Lunar Exploration Program), componenta lunara, are mai multe faze: trimiterea acestui prim satelit pentru explorarea Lunii de pe orbita, este o prima faza, iar ea va fi urmata in 2025 de trimiterea unui robot la sol.
De mentionat si ca anul trecut, Coreea de Sud a devenit a zecea tara semnatara a acordului Artemis, ce va deschide tarii asiatice perspectiva trimiterii unor echipaje umane. 

In luna iunie a acestui an, dupa mai mult de o decada de eforturi financiare si tehnice, KARI reusea lansarea primei rachete in intregime indigene. Despre ea am scris la momentul respectiv.
Dezvoltarea unei familii de lansatoare capabile sa deserveasca toate aceste misiuni ambitioase ale tarii este vazuta ca o conditie fundamentala pentru succesul programului spatial national. Nu este vorba doar despre cresterea capabilitatii tehnice, modularitate care sa permita mase si profile de zbor diferite, ci si despre reutilizabilitate si scaderea costurilor de transport.
Industria spatiala locala este deja pregatita, avand furnizori pe aproape toate nisele de care este nevoie, iar investitiile masive sub forma de contracte guvernamentale, care se anunta pentru anii urmatori, vor accelera cel mai probabil lucrurile.

Pana atunci insa, trebuie sa spunem ca versiunea actuala KSLV 2 nu are performante suficiente pentru lansarea misiunii lunare sud coreene. KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter) sau Danuri este numele satelitului construit; un joc de cuvinte care tradus, inseamna ‘bucuria de a explora Luna’.
El urmeaza sa fie lansat de la complexul 40 al bazei spatiale din Cape Canaveral, de o racheta Falcon 9 a celor de la SpaceX.
KPLO cantareste 678 kg si masoara 2.14 m x 1.82 m x 2.29 m (in configuratia stransa, de lansare) si respectiv 3.18 m x 6.3 m x 2.67 m (in configuratia desfasurata, cu panourile solare desfacute).


Vom continua.

La 8 luni de la primul test, nereusit, Coreea de Sud lanseaza, cu succes de aceasta data, racheta sa KSLV 2. Partea 1
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220627122405

Credit KARI

jQuery Menu by Apycom