La momentul proiectarii versiunii Block 5 a treptei intai a lui Falcon 9, cea care trebuia sa fie varianta matura tehnologic ce urma sa transforme racheta americana intr-un vehicul cu adevarat reutilizabil, viabil din punct de vedere economic, inginerii SpaceX isi propusesera un maxim de 10 zboruri. Cu reparatii extinse si inlocuirea anumitor componente critice, acest numar ar fi putut teoretic sa creasca usor.
Prima treapta in aceasta configuratie a fost B1046, care si-a facut debutul in mai 2018 la lansarea satelitului de telecomunicatii Bangabandhu 1 pentru Bangladesh. In final, aceasta treapta nu a reusit decat 3 zboruri, ultimul in decembrie 2018. Departe de cele 10 zboruri dorite de SpaceX. Insa de atunci, compania a evoluat mult, devenind furnizorul numarul unu de servicii de lansare in lume.
Sambata noapte, 13 aprilie, treapta B1062 a reusit neverosimilul si a bifat 20 de incercari reusite: adica o dublare a capabilitatii cu care fusese proiectata. Si probabil nu se va opri aici, pentru ca, dupa o lansare nominala de la complexul 39A al complexulului spatial Kennedy, ea a fost recuperata din nou cu succes pe barja “A Shortfall of Gravitas”.
Toti cei 23 de pasageri, parte a grupului Starlink Group 6-49, au ajuns cu bine pe orbita si vor fi transferati in perioada urmatoare in traiectoria operationala. Trebuie spus ca pana acum au fost lansati 6189 de sateliti Starlink, din care 5788 sunt inca in orbita Pamantului.
Cateva detalii despre noul record. Debutul lui B1062 a avut loc pe 5 noiembrie 2020, atunci cand, de la complexul SLC 40 de la Cape Canaveral, se lansa USA 309, al patrulea satelit din seria GPS 3. SpaceX luase acest contract important de la US Air Force, cu doar doi ani inainte, reusind sa inlature un monopol de zeci de ani al rachetelor Delta si Atlas.
Practic, in cariera sa de trei ani si jumatate, B1062 a reusit sa transporte pe orbita joasa a Pamantului, 8 astronauti si 530 de sateliti, cea mai mare parte a lor, Starlink.
Dincolo de acest record, dintre veteranele SpaceX mai avem B1061 si B1058 cu 19 incercari, respectiv B1061 cu 18. De aici si optimismul inginerilor, care, prim prisma cadentei dovedite in ultimii ani, au re-evaluat durata de viata medie a unei trepte Falcon 9, estimand-o mai nou la 40 de zboruri. Desigur luand in considerare noile proceduri de reparare ce au fost elaborate in lumina experientei vaste pe care SpaceX a dobandit-o, 263 de misiuni numai cu Block 5, dar peste 330 de incercari in total.
Acesta este dealtfel si marele atu SpaceX, transformarea unei industrii bazate pe prototipuri, intr-una de productie de masa – un mare laborator spatial daca putem spune asa, in care se experimenteaza si se invata continuu.
Articole mai vechi:
CRS 15, ultimul zbor al versiunii Falcon 9 Block 4
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180702141528
Credit Wikipedia/SpaceX