Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european. Partea 3
11-05-2024 14:31
Scriam in ianuarie 2023 despre inaugurarea oficiala a primului centru de lansari de pe teritoriul Europei, Esrange Spaceport, dedicat lansatoarelor de clasa mica si orbitelor polare, o nisa care va acoperi cele mai multe misiuni spatiale finantate de Comisia Europeana sub umbrela programelor de observare a Pamantului.

El ar trebui sa completeze clasicele lansari Arianespace din Guiana Franceza - cel mai indepartat teritoriu al UE -  de fapt un district francez din America de Sud. Favorabil din punct de vedere al apropierii de Ecuator si al conditiilor climatice, el presupune totusi o logistica foarte complicata, cu componente transferate individual din Europa si asamblate la fata locului, adica niste costuri de operare ridicate, care nu mai sunt realiste in epoca New Space. 
Pe fondul problemelor din ultimul timp cu care se confrunta Arianespace, EU are nevoie de regandirea lantului industrial: mai multe rachete si mai multe baze de lansare.

Constructia centrului de lansari orbitale Esrange Spaceport a inceput in urma cu cativa ani. Situat in nordul Suediei, deasupra cercului arctic, la 68 de grade latitudine eordica si 21 de grade longitudine estica, el face parte dintr-un complex mai mare, cu o suprafata de 5200 de kilometri patrati, , operat de compania SSC (Swedish Space Corporation). 
Acolo se gaseau antene pentru descarcarea datelor de la sateliti si un mic centru de unde se lansau rachete suborbitale. Intregul complex a trecut printr-un program de modernizare (valoare estimata 50 de milioane de euro), insa doar extinderea vechii infrastructure suborbitale a costat 12 milioane de euro.

Doua companii din Germania au semnate contracte de cooperare cu Esrange Spaceport si se pregatesc de primele lansari: Isar Aerospace care a proiectat o racheta in doua trepte, denumita Spectrum si Rocket Factory Augsburg care lucreaza la racheta One.
Spectrum are o capacitate de lansare de 1000 kg in LEO si 700 kg in SSO, in timp ce One bifeaza 1300 kg in SSO, 500 kg in MEO si 450 kg in GTO.

Saptamana aceasta, compania sud coreeana Perigee Aerospace s-a alaturat celor doua companii germane anuntandu-si intentia de a folosi infrastructura centrului suedez pentru lansarea rachetei sale Blue Whale 1.
Ea este o racheta in doua trepte, cu o capacitate de transport in orbita heliosincrona cu altitudinea de referinta de 500 km, de pana la 150 kg. Are o arhitectura similara cu Falcon 9, 9 motoare in prima treapta si un motor in treapta a doua, toate functioneaza pe baza de oxigen si metan. Structura este in mare parte realizata din materiale compozite, rezultand o greutate de doar 2.2 tone (pana la 19.8 tone incarcata complet), la o lungime de 21 m. Treapta intai este echipata cu suport retractabil pentru viitoare recuperari. Pretul estimat pe zbor, 3 milioane de dolari.



Perigee Aerospace a fost fondata in 2012 si pana acum nu a realizat decat 3 zboruri de test, suborbitale. Ea este sustinuta financiar de companii de top din Coreea de Sud, cum sunt Samsung si LG, prin fonduri de investitii specializate. Aproximativ 30 de ingineri lucreaza astazi la dezvoltarea rachetei Blue Whale 1.
Pe langa Esrange Spaceport, lansari se vor realiza si din Coreea, la Jeju Space Center.

Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european. Partea 1
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20230102062029

Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european. Partea 2
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20230114123545

Credit  Perigee Aerospace

jQuery Menu by Apycom