Viata printre asteroizi. Apophis. Partea 1
06-11-2024 05:52
Agentia Spatiala Europeana ESA, a anuntat in urma cu cateva zile la Milano, in timpul congresului international IAC, International Astronautical Congress, atribuirea unui contract de 63 de milioane de euro companiei OHB Italia, pentru faza 1 a viitoarei misiuni spatiale Ramses. Este in primul rand un semnal strategic transmis, dar trebuie spus ca aprobarea finala si finantarea misiunii vor trebui sa treaca prin votul consiliului de ministrii ai ESA din noiembrie anul viitor.

Deblocarea acestei prime transe reprezinta totusi trecerea de la etapa de idee la constructia propriu zisa a misiunii, in ceea ce se anunta una dintre cele mai rapide proiecte derulate de agentie, pentru ca Ramses sau Rapid Apophis Mission for Space Safety trebuie sa fie gata in prima parte a anului 2028, pentru a-si putea indeplini misiunea: o interceptie a asteroidului Apophis pe 13 aprilie 2029, atunci cand acesta va trece la nivelul orbitei satelitiilor geostationari (36.000 km de suprafata Pamantului). Ca sa fim mai precisi, dupa ultimele calcule, in jur de 38.000 km.



 
Apophis, numar de catalog 99942, este un asteroid descoperit in iunie 2004, care pentru o scurta perioada de timp, a speriat comunitatea stiintifica internationala pentru ca ajunsese la nivelul 4 in scala Torino de evaluare a probabilitatii de impact pentru obiecte NEO (near-Earth objects). 
 
https://eyes.nasa.gov/apps/asteroids/#/99942_apophis


 
Observatii ulterioare mai amanuntite, au inlaturat insa probabilitatea ca el sa loveasca Pamantul in timpul vietii noastre. Totusi, il vom vedea in apropierea planetei in 2029, 2036, 2051 si 2066. O frecventa mult peste media unui asteroid de aceasta talie, care de obicei trec pe langa Pamant o data la 800 de ani. Probabilitatea ca un astfel de obiect sa loveasca este de o data la 80.000 de ani. 
 
Are un diametru mediu de 340 m, cu o forma alungita similara unei alune, prezentand 2 lobi, o perioada de rotatie proprie de 30 de ore si se roteste in jurul Sorelui, pe o traiectorie inclinata la 3 grade fata de ecliptic, o data la 323 de zile terestre. Perigeul se situeaza intre Mercur si Venus, iar apogeul intre Pamant si Marte. Face parte astfel din clasa Aten.

 
Este un asteroid de tip S, un amestec solid de siliciu, fier si nichel, format in urma cu 4.6 miliarde de ani in centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter.
 
Chiar si asa ramane un obiect de temut, care isi merita pe deplin numele anticului zeu egiptean si, datorita apropierii acestea de Pamanat in aprilie 2029, este ocazia perfecta pentru observatii si teste suplimentare. De altfel, trebuie spus ca interesul este la cote inalte - la o saptamana distanta,pe 23 aprilie, misiunea extinsa a OSIRIS_REx a NASA (denumita OSIRIX_APEX) va intercepta la randul ei asteroidul de la o distanta de 4000 km. Va urma apoi o campanie de observare de 18 luni.

Vom continua.

Credit JPL/Wikipedia/CNES/ESA/National Geographic
jQuery Menu by Apycom