Slovenia a devenit, incepand cu 1 ianuarie 2025, membra a Agentiei Spatiale Europene, ESA.
Ceremonia de semnare a actului official, a avut loc la sediul central al ESA, din Paris, in prezenta primului ministru sloven, Robert Golob si a directorului general ESA, Josef Aschbacher.
Slovenia este tara cu numarul 23 care se alatura ESA cu drepturi depline, dupa ce, mai bine de 8 ani, avusese statutul de membru cooperant in acordul PECS (Plan for the European Cooperating States), un fel de anticamera a aderarii, timp in care legislatia nationala este armonizata si se pregateste industria locala pentru viitoarele contracte cu ESA.
Anul 2020 a fost unul special, cand acordul PECS a fost extins si Slovenia a lansat in spatiu, cu ajutorul rachetei europene Vega, in zborul VV16 din septembrie, primii sai sateliti: Nemo HD si TriSat.
In iulie 2022 se lansa a doua platforma Trisat, cu numele Trisat-R, tot cu ajutorul ESA si al rachetei Vega, in zborul VV21. O a treia varianta este in lucru si va fi lansata in curand, Trisat-S.
Toti 3 Trisat, sunt, cum numele sugereaza, sateliti de tip Cubesat 3U, dezvoltati de Universitatea din Maribor, in cooperare cu CERN si compania slovena SkyLabs.
NEMO-HD (Nanosatellite for Earth Monitoring and Observation – High Definition) este insa un satelit ceva mai mare, cantarind 65kg, dezvoltat in Canada de UTIAS – SFL (University of Toronto Institute for Aerospace Studies – Space Flight Laboratory) pentru Slovenian Centre of Excellence for Space Sciences and Technologies.
Iata ca o tara cu doar 2 milioane de oameni si o suprafata de 20.000 km patrati, a reusit practic sa lanseze in spatiu, in decursul catorva ani, nu mai putin de 3 sateliti.
Nu este insa neaparat o surpriza, pentru ca Slovenia puncteaza foarte bine la capitolul inovatie, in raport cu colegii sai europeni. Romania din pacate, este la coada acestui clasament.
Insa, cooperarea dintre Slovenia si ESA este inca si mai veche fata de referinta la acordul PECS pe care o faceam la inceputul articolului, cu primele proiecte comune, incepand inca din 2008.
In acesti 16 ani de cooperare cu industria spatiala europeana, a rezultat o strategie nationala, intitulata sugestiv ‘Small on Earth, big in space’, sub coordonarea directa a Ministerului Economiei, Turismului si Sportului, pentru ca Slovenia nu are in acest moment, din ratiuni de eficienta economica, o agentie spatiala dedicata.
Are insa cateva institute de cercetare si mai mult de 40 de companii SME active in domeniul spatial.
Pentru 2025, primul an in pozitia de membru cu drepturi depline, Slovenia a alocat bugetului comun ESA, 6 milioane de euro (spre comparatie, Romania, care in ultimii ani a fost cel mai mare contributor din Europa de Est, va plati 46.1 milioane de euro).
Documente Slovenia:
Slovenian_space_strategy.pdf
Slovenian_space_industry.pdf
Slovenia_country_report.pdf
Credit ESA