Blue Origin depaseste in sfarsit pragul suborbital
24-01-2025 12:33
16 ianuarie 2025 a marcat ziua cand compania spatiala a lui Jeff Bezos, a reusit sa depaseasca in sfarsit pragul suborbital.
Racheta New Glenn a reusit sa zboare cu bine in prima sa misiune de test, de la complexul LC-36 al Cape Canaveral Space Force Station, rezervat de Blue Origin.


Pana acum, toate lansarile rachetei suborbitale New Shepard, avusesera loc din Texas, de la Launch Site One (LSO). 38 de zboruri au fost realizate de New Shepard pana in prezent (primul pe 19 octombrie 2012, ultimul pe 22 noiembrie 2024), cu un singur zbor ratat si altul partial succes.
Vehiculul a suferit 5 modificari in tot acest interval si alte 4 capsule au fost construite pentru echipajul de la bord.

Zborul inaugural al lui New Glenn vine la momentul potrivit, dupa ce, in 2024, Blue Origin castiga primul sau contract de lansare cu United Space Space Force.
Contractul de 5.6 miliarde de dolari atribuit de Pentagon celor trei mari furnizori de servicii din SUA, respectiv ULA, SpaceX si Blue Origin, e impartit in 3 faze in functie de importanta strategica a misiunilor si acopera urmatorii 5 ani.
In 2025, va avea loc o re-evaluare in urma careia, actorii mai mici (Rocket Lab, Relativity Space si Firefly Aerospace) vor putea la randul lor sa intre in contract.

Revenind la primul zbor al rachetei New Glenn, el a inclus configuratia cu doua trepte, si a avut o traiectorie eliptica 2400 km x 19300 km x 30 de grade, cu o separare a celor 2 trepte dupa 195 de secunde, la altitudinea de 81 km.
Recuperarea treptei intai, cu ajutorul platformei Jacklyn, de altfel un obiectiv ambitios pentru primul zbor, nu a fost insa reusita.

 
 
New Glenn nu intra in competitie directa cu Falcon 9, ci se situeaza, cu capacitatea sa de a transporta pe o orbita LEO circa 45 de tone, in clasa mare, unde mai regasim Falcon Heavy sau viitoarea Starship.

Vorbim despre o racheta de 98 m lungime, cu 7 motoare BE-4 in prima treapta si 2 motoare BE-3U in tehnologie criogenica, pentru treapta a doua.
Credit Blue Origin/BBC/AFP


jQuery Menu by Apycom