Pe 24 aprilie s-au implinit 35 de ani de la lansarea telescopului spatial Hubble. La scurta vreme dupa caderea Cortinei de Fier, in plin avant stiintific al lumii occidentale, pe 24 aprilie 1990, la bordul navetei spatiale Discovery, in zborul STS-31, era lansat telescopul purtand numele celebrului astronom Edwin Hubble. Era de fapt o platforma de spionaj Keyhole, sateliti pe care SUA i-au folosit cu succes in timpul razboiului rece impotriva URSS, adaptata pentru o misiune civila.
Din considerente practice (capacitatea de transport dar si in ideea de a putea asigura reparatii ulterioare) telescopul era plasat pe o orbita LEO in jurul Pamantului (ca sa ne facem o idee, la momentul actual el opereaza dintr-o orbita cu altitudinea de 540 km si inclinatia orbitala de 28.4 grade).
Astazi, telescoapele de ultima generatie (Webb sau pe viitor Nancy Grace Roman Space Telescope) folosesc avantajele naturale ale orbitelor Lissajous in jurul punctului Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, insa in anii 90 plasarea unui asemenea telescop in spatiu, era o adevarata revolutie fata de clasicele telescoape la sol.
Revenind la Hubble, o luna mai tarziu, pe 20 mai, el intra in serviciu – iata pentru urmatorii 35 de ani; si daca nu sunt surprize, probabil ca va si continua pana spre anul 2040.
De-a lungul timpului, misiunea a primit nu mai putin de 5 imbunatatiri – asa numitele ’servicing missions’- cand diverse echipamente au fost inlocuite de astronautii aflati pe orbita; ultima in 2009, STS-125 a navetei Atlantis.
Hubble 3D
Hubble a cantarit 11 tone la lansare si masoara 13.2 m lungime si 4.2 m latime. Piesa centrala este un telescop Ritchey–Chretien, cu o oglinda principala cu diametrul de 2.4 m. Cum aminteam mai devreme, instrumentatia din spate, a tot variat de-a lungul timpului.
Nu este o misiune ieftina, dimpotriva, discutam despre una dintre cele mai scumpe aventuri spatiale; in 2021 NASA estima un cost cumulat de aproximativ 16 miliarde de dolari si probabil, pana la sfarsit se va ajunge undeva la 20 de miliarde.
Despre aceasta colaborare dintre primele doua agentii spatiale din lume, NASA si ESA, se pot scrie multe carti; Hubble a adus nenumarate descoperiri in astronomie, identificandu-se intrinsec cu acest domeniu. O intreaga istorie, acoperita de mai mult de 1.6 milioane de observatii stiintifice.
De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai
Credit NASA/ESA