Biomass, misiunea spatiala europeana de monitorizare a padurilor. Partea 2
12-05-2025 02:40
La o saptamana de la lansarea satelitului Biomass, Agentia Spatiala Europeana ESA a anuntat ca un alt punct critic in desfasurarea misiunii a fost depasit cu succes.
Este vorba despre deschiderea antenei principale a satelitului, cea care va deservi radarul in banda P, instrumentul in jurul caruia a fost construita platforma.


Vorbim despre un mecanism foarte complex. Antena care are 12 m diametru, a fost, datorita dimensiunilor sale, stransa in timpul lansarii. In spatiu, toate bolturile care o tineau in pozitie fixa, pentru a putea suporta cu brio vibratiile din timpul zborului, au fost rupte, bratul telescopic de 7.5 m lungime care o sustine a fost intins si apoi antena propriu zisa, a fost desfacuta aidoma unei umbrele.
Totul a fost executat incet, in 3 etape distincte, tocmai pentru a verifica ca se desfasoara corect si ca se poate trece la etapa urmatoare.

 

Antena este construita de compania americana L3Harris, si intreaga secventa a putut fi inregistrata la bord, pentru ca satelitul dispune si de o camera video construita de compania elvetiana MCSE.

 
 

Mai trebuie spus ca in timp ce Biomass era pregatit pe orbita, ESA facea public cel mai detaliat raport de tip Earth Observation, focusat pe subiectul biomasa si monitorizarea padurilor.
Arhiva, aflata deja la a sasea iteratie poate fi accesata la adresa din link si cuprinde date cu rezolutie ce variaza in functie de zona, intre 100m si 50 km, culese intre 2007 si 2022, in urma unei cooperari internationale (regasim aici sateliti NASA, ESA sau JAXA) convenite ca parte a acordului climatic de la Paris. 


Biomass este asteptat sa se alature cat mai curand acestei flote de sateliti, mai ales ca in luna iunie a acestui an va avea loc la Viena congresul cu numarul 25 din seria Living Planet Symposium, ocazie cu care se vor prezenta cel mai probabil si primele sale date.
Intre timp, pagina proiectului de pe site-ul ESA, pune deja la dispozitie, in avans, pentru comunitatea stiintifica, o serie de instrumente cu ajutorul carora vor putea fi interpretate aceste date.

 

Biomass, misiunea spatiala europeana de monitorizare a padurilor. Partea 1

Credit ESA



jQuery Menu by Apycom