Astazi se implinesc 44 de ani de la zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu. Pe 14 mai 1981 la ora 18:16 UTC, impreuna cu Leonid Popov, la acea vreme comandantul misiunii, Dumitru Prunariu decola de la cosmodromul din Baikonur la bordul unei rachete Soyuz-U ce avea montata in varf o capsula Soyuz.
Ea urma sa ii trimita in spatiu pe cei doi, in cea de a 31-a misiune de deservire (si totodata ultima misiune activa inaintea de-orbitarii) a modulului spatial sovietic Solyut 6. Era zborul international cu numarul 78 care folosea echipaj uman, iar in urma lui Prunariu a devenit persoana cu numarul 103 care a ajuns in spatiu.
Programul Interkosmos, sub umbrela caruia s-a zburat atunci, era un program ce isi propunea sa largeasca cooperarea internationala si sa permita accesul in spatiu a altor cetateni decat cei apartinand URSS sau SUA. El a oferit Romaniei ocazia istorica de a isi trimite in spatiu primul, si deocamdata si singurul om.
Primul zbor cu echipaj uman al Romaniei
La 50 de ani de atunci, Romania incearca inca sa repete aceasta performanta. In urma cu cativa ani, in cadrul programului european de selectare a viitorului corp de astronauti ESA au fost destule aplicatii venite din Romania, insa nici una nu a ajuns in finala.
Asta in pofida faptului ca din blocul estic, tara noastra cheltuie, de ani buni, cei mai multi bani in domeniul spatial. Daca mai trebuia dovedit ca, in aceasta industrie, nu banii sunt cei mai importanti, ci oamenii.
Vecinii nostri din fostul spatiu estic se misca insa ceva mai bine. Peste 15 zile, este programata misiunea Axiom 4, care are la bord un polonez si un maghiar. Alaturi de ei indianul Shubhanshu Shukla, al doilea indian in spatiu dupa Rakesh Sharma (1984).
O misiune condusa de comandantul Peggy Whitson, o veterana din punct de vedere al timpului petrecut in spatiu, despre care am mai scris in trecut.
Sławosz Uznański, va fi al doilea polonez in spatiu dupa Mirosław Hermaszewski, care a zburat in iunie 1978, tot in programul Interkosmos ca si Prunariu.
El va adduce la bordul capsulei Dragon exact steagul care a zburat in spatiu in 1978. Sławosz este nascut in 1984, are diploma de inginer si momentan face parte din corpul de astronauti ESA.
Al doilea astronaut est-european din acest zbor, Tibor Kapu, un tanar de 24 de ani, inginer mecanic, a fost selectat la nivel national, intr-un program sprijinit de guvernul de la Budapesta, tocmai pentru crearea unui corp de astronauti national.
El va fi al doilea astronaut al tarii dupa Bertalan Farkas, care a zburat in mai 1980, insa al treilea maghiar in spatiu, pentru ca in 2007 si in 2009, un antreprenor privat, Charles Simonyi, ajungea pe ISS ca turist, petrecand in total nu mai putin de 26 de zile pe orbita Pamantului.
Si ca o remarca de final, sugestiva pentru cat de mult au evoluat lucrurile din anii 80 pana azi, daca Interkosmos, un program de anvergura al URSS oferea acestor 3 natiuni posibilitatea de a ajunge in spatiu, astazi, un simplu zbor comercial va face acelasi lucru.