Un alt incident la care vom face referire, in aceasta a doua parte a articolului nostru, este cel legat tot de un satelit rusesc, Kosmos 2499.
Initial catalogat ca ramasita a zborului din 23 mai 2014 in care fusesera lansate 3 platforme Rodnik-S (Kosmos 2496, 2497 si 2498), obiectul 2014-028E a fost reclasificat mai tarziu ca un satelit activ, dupa ce Norad a realizat ca efectueaza diferite manevre in spatiu.
De atunci el a devenit de maxima importanta pentru spionajul american care l-a urmarit indeaproape.
Timp de trei ani, pana in 2017, Kosmos 2499 a fost, cum spuneam, foarte activ pe orbita Pamantului. El a zburat in tandem cu o treapta superioara Breeze M care fusese deorbitata in spatiu, realizand manevre de apropiere si departare, cat si mentinerea in formatie stransa a zborului (undeva la cateva sute de metri).
Pe 24 octombrie 2021 am avut un prim incident la bord, din satelit desprinzandu-se mai multe bucati; ulterior un grup de 18 astfel de obiecte a fost catalogat de Norad.
Doi ani mai tarziu, pe 4 ianuarie 2023, la 03:57 UTC, o a doua explozie a produs 85 de bucati metalice ce au format un nor la altitudinea de 1169 km.
Cum spuneam, astfel de explozii se pot produce in cazul satelitilor abandonati, din varii motive (explozii ale bateriilor, ruperea structurii, explozii in instalatia de propulsie etc), tocmai de aceea, la sfarsitul unei misiuni este important sa se ia masuri de siguranta.
Trebuie spus ca acest Kosmos 2499 nu este singular. De fapt el fusese precedat de Kosmos 2491 lansat pe orbita de Rusia in decembrie 2013.
Si fusese urmat in martie 2014 de lansarea lui Kosmos 2504.
Toti par, gratie capabilitatilor de rendez-vous, platforme de test pentru dezvoltarea unor capabilitati de interceptare pe orbita. Probabil echipate nu cu propulsie conventionala ci electrica, care le permite sa manevreze, este adevarat, incet, dar fara restrictii de consum.
Programul acesta rusesc nu este singular; SUA si China au investit de-a lungul anilor in tehnologii de interceptare pe orbita, iar mai nou acestea au iesit chiar si din sfera militara, mai multe companii private lucrand in domeniul curatarii orbitei sau a realimentarii unor sateliti mai vechi.
Orbita joasa a Pamantului, tot mai expusa la incidente. Partea 1
Nou incident spatial- doi sateliti se ciocnesc in spatiu
Credit Celestrak/Norad