SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 5). O noua lansare plus aterizare
06-05-2016 15:19
Racheta Falcon 9 a revenit astazi dimineata la zbor dupa succesul major inregistrat acum cateva saptamani cand s-a reusit, pentru prima data, recuperarea treptei intai pe platforma navala OCISLY.
SpaceX a decalat lansarea de acum cu cateva zile fata de data preconizata initial (sfarsitul lunii aprilie), apoi vremea capricioasa de la Cape Canaveral a impus inca o amanare de 24 de ore.

Zborul de astazi al lui Falcon 9, in versiunea 1.2, a debutat la 5:21 GMT - ora 01:21 noaptea la Cape Canaveral, adica exact la inceputul fereastrei de lansare de 2 ore. El s-a intins pe durata a 32 de minute, satelitul fiind plasat cu succes intr-o orbita de transfer GTO. In scurt timp am avut si confirmarea desfacerii panourilor solare si succesul misiunii.
Intre timp treapta intai a lui Falcon a manevrat si, in pofida complicatiilor aduse de scenariul de zbor de astazi (transferul catre GTO), a reusit sa aterizeze cu bine pe barja companiei. Un nou succes care acum confirma fiabilitatea tehnologiilor de pe Falcon 9. Compania americana este in acest moment, in mod justificat desigur, pe val, bucurandu-se de o mare popularitate atat in randul publicului larg cat si al clientilor comerciali.
Pe termen mediu si lung situatia s-ar putea complica, cu atat mai mult cu cat atentia principalilor competitori este indreptata asupra lor, toti cautand solutii care sa contracareze strategia celor de la SpaceX. Insa aceasta este o alta discutie si merita sa fie detaliata intr-un articol separat.



Pasagerul de astazi se numeste JCSAT 14 si apartine companiei japoneze SKY Perfect JSAT Corporation, un joint-venture stabilit in 2008 intre JSAT Corporation, Space Communications Corporation si SKY Perfect Communications, Inc. cu scopul unei mai bune acoperiri a pietei (atat segmentul serviciilor prin satelit cat si a serviciilor de distributie prin cablu terestru).
De altfel JSAT Corporation are la baza doua companii comerciale (alaturi de Space Communications Corporation primele de acest fel fondate in Japonia in 1985 ca urmare a liberalizarii pietei telecom): Japan Communication Satellite Company Inc. si Satellite Japan Corporation, in 1993 unite in concernul Japan Satellite Systems Inc.
Primii sateliti (JCSAT 1 si Superbird A) au fost lansati in 1989 si de atunci grupul japonez a crescut continuu (astazi are 15 sateliti active), devenind unul dintre cei mai puternici operatori telecom din lume.
Compania are in acest moment 575.000 de clienti casnici pentru programele TV, radio si date pe care le transmite, la un cost mediu lunar de 3356 yeni (27 de euro). Separat de acesti clienti casnici insa, compania furnizeaza servicii si pentru clienti tip corporate, un exemplu in acest sens fiind introducerea internetului prin satelit-retele tip WiFi la bordul avioanelor ANA (All Nippon Airways).
Ultimul an fiscal a adus incasari de 168000 milioane de yeni japonezi (1.3 miliarde de euro) si un profit operational de 23000 milioane de yeni (188 de milioane de euro).


Precedentul satelit al companiei fusese lansat la bordul unei rachete Ariane 5, in mai 2012.
JCSAT 14, un satelit de telecomunicatii, este construit de Space Systems/Loral pe platforma LS 1300 si va opera timp de minim 15 ani. El a costat 200 de milioane de dolari, vine echipat cu transpondere in banda Ku (18) si C (26) si va fi plasat la slotul orbital 154 grade longitudine estica, acolo unde il va inlocui pe mai vechiul JCSAT 2A, fost JCSAT 8, lansat in 2002 si care se apropie de finalul vietii.
Odata devenit operational JCSAT 14 va fi redenumit JCSAT 2B, urmand a furniza servicii pentru Asia, Rusia, Oceania si insulele Oceanului Pacific. JCSAT 14 cantareste 4.6 tone (din care 2 tone doar combustibil) si este echipat cu doua panouri solare construite in tehnologie Ga-As, ce furnizeaza minim 10 kW, suficient pentru alimentarea transponderelor.



Este si primul satelit lansat de SKY Perfect JSAT Corporation in parteneriat cu SpaceX, marcand intrarea companiei japoneze pe lista clientilor lui Falcon 9. Un alt satelit, JCSAT 16, asteapta pe lista SpaceX pentru o lansare, cel mai probabil, in a doua jumatate a anului.
Deasemenea compania va mai lansa anul acesta un al treilea satelit, JCSAT 15 la bordul rachetei europene Ariane 5.

Articole mai vechi:
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 1)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160212144100
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 2)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160301131417
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 3). Prima aterizare pe mare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160410000336
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 4). Dragon CRS 8 se cupleaza la ISS
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160411221710


SKY Perfect JSAT Corporation
http://www.jsat.net/en/index.html


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom