Ultimele zile ale anului 2024 au adus o surpriza astronomica: descoperirea unui nou asteroid; faptul in sine nu este deosebit, majoritatea asteroizilor sunt descoperiti din intamplare, atunci cand conditiile de observatie sunt favorabile, insa 2024 YR4 vine cu o probabilitate destul de mare de coliziune cu Pamantul in urmatoarea decada, asa cum vom arata mai departe.
Asteroidul a fost descoperit intr-o observatie de pe 27 decembrie 2024 a telescopului Atlas (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Chile, la scurt timp de apropierea maxima de Pamant, care se petrecuse chiar de ziua de Craciun.
Distanta mica (0.00579 AU) l-au adus la o magnitudine absoluta de 23.9, suficienta pentru a deveni vizibil. Ulterior, pe masura ce se indeparta (azi 4 februarie 2025 este deja la o distanta de 0.365 AU de Pamant), alte telescoape au continuat sa il studieze: Magdalena Ridge Observatory din New Mexico, Danish Telescope si Very Large Telescope din Chile, dar si observatoarele spatiale Hubble si JWST.
In total, in 41 de zile, am obtinut 294 de observatii, care ne-au dat o imagine preliminara asupra asteroidului: discutam despre un obiect din clasa Apollo, 40 m pana la 90 m, circuland in jurul Soarelui pe o traiectorie inclinata la 3.45 de grade fata de ecliptic. O traiectorie pe care o repeta la fiecare 10651 de zile terestre si care il face sa circule intre Jupiter si Venus, intersectand periodic traiectoriile lui Marte si a Pamantului.
Cum spuneam, asteroidul este cu noi dintotdeauna, insa nu l-am observant pana acum. Intr-o estimare numerica realizata de astronomi, incepand cu 1900, se vede ca el a mai trecut in apropierea Pamantului in 1948, 1952, 1956, 1960, 1964 si de curand, in 2016.
Se va reintoarce in 2028, insa apropierea din 22 decembrie 2032 este cea care a starnit ingrijorare, pentru ca, pe estimarea actuala, indica 0.00151 AU. Asta inseamna 1.6% sanse ca acest obiect sa lovesca Pamantul; sau gradul 3 pe scala Palermo privind riscul de coliziune.
Desi nu este un asteroid foarte mare, discutam totusi de un obiect cu masa de aproximativ 2.2e+8 kg, la o viteza de 17.32 km/s; o energie de impact de 7.8e+0 Mt nu este nesemnificativa, mai ales ca asteroidul nu este suficient de mic sa arda in atmosfera, deci sigur va supravietui traversarii ei.
In ce priveste potentiala zona de impact, ea este destul de nesigura deocamdata, si se intinde de la Oceanul Pacific, America de Sud, Oceanul Atlantic sau Asia de Sud.
Evident este deocamdata prematur sa ne pronuntam si trebuie sa asteptam alte observatii pentru a ne rafina cunostiintele in ce priveste acest asteroid (cel mai probabil vom avea o imagine mai clara la urmatoarea apropiere din 2028), insa de notat ca riscul de impact a crescut constant de la descoperirea sa.
Si ca sa incheiem intr-o nota mai vesela, sa spunem si ca pe 2 ianuarie 2025, centrul Minor Planet Center al International Astronomical Union anunta descoperirea unui asteroid neobisnuit in apropierea Pamantului, catalogat initial ca 2018 CN41.
O zi mai tarziu astronomii au revenit cu o corectie, admitand ca au catalogat din greseala, automobilul Tesla Roadster pe care Elon Musk l-a lansat simbolic spre Marte, pe 6 februarie 2018, la zborul inaugural al rachetei Falcon Heavy. Peste 2 zile se vor implini 7 ani de la acel eveniment, insa automobilul va continua sa orbiteze intre Marte si Pamant pentru multi ani de acum incolo.
Evident 2018 CN41 a fost intre timp sters din inregistrarile oficiale.
Seria de articole dedicate asteroizilor:
Viata printre asteroizi. Didymos. Partea 5
Viata printre asteroizi. Didymos. Partea 4
Viata printre asteroizi. Apophis. Partea 3
Viata printre asteroizi. Apophis. Partea 2
Viata printre asteroizi. Apophis. Partea 1
Credit CNEOS